Закриха училището с мъртвите души в Соколово

13_1_b

Началното училище „Христо Ботев“ в карнобатското село Соколово да бъде закрито. Това решиха общинските съветници в Карнобат.
Общоизвестен факт е, че школото от няколко години се поддържа в изкуствена кома. През 2017 година местният парламент се отказа да приеме по-радикални мерки, а очевидно бе, че училището е пълно с мъртви души, пише Флагман.бг. Тогава стана ясно, че от 63 деца само едно е от Соколово, а останалите се извозват с автобус от ромската махала в Карнобат. Заради по-слабия контрол родителите ги записваха в НЧ „Христо Ботев“ напълно фиктивно, за да получават помощи, а децата много рядко ходеха на училище.
И на общината, и на държавата това им излизаше много скъпо, защото средната издръжка на едно дете в НЧ „Христо Ботев“ е 2225 лева, както и ежедневен безплатен транспорт.
Порочната схема работеше, за да се осигурят наколко работни места на учителите и да може родителите на децата, които са изцяло от ромски произход, да нямат проблеми да получават детските добавки, без значение дали отрочетата им ходят на училище.