Да помогнем за възстановяването на храма в село Крушево, необходима е малка сума

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Църквата е построена през 1901 година, но от 1953 година е нямало богослужение

Възстановяването на църквата в с.Крушево започва преди седем години. За този период от време е положен много труд, инвестирани са около 80 000лв. Извършените дейности, които спокойно можем да наречем „спасителни“ са върнали първоначалния облик на Божията обител. Тя, както много други църкви по селата, през годините става обект на вандалщина, а времето оставя видими следи върху сградата.
Когато през 2010г. се взема решение да започне възстановяването на храм „Св.Архангел Михаил“ и се сформира  настоятелство,  храмът е в окаяно състояние. Първоначалната идея е да се съхрани сградата, като и се направят частични ремонти. Но в последствие, когато започва възстановяването се заражда желанието – църквата да отвори врати за богослужения.
    С  изключително трудната задача – да върне първоначалния облик на Божия дом се е заел инж.Минчо Петров. Той е роден и израснал в с. Крушево, потомък е на Кашмировия род. През 1993г. се завръща в Крушево, както той сам казва: „Носталгията по родното винаги тегли“.
      Градежът на църквата започва през 1900 година. Първото богослужение е през  1901 година, когато храмът е завършен. Съграден е със средства на хората от селото. В църковния архив е запазен списък с имената на миряните, дарявали средства за строежа и поддържането на църквата през първите години.
Упоменато е кой колко златни пари е дарил, с какво е помогнал. Главен майстор е бил Уста Ангел от Тревненско.  В кондиката е записано, че когато е завършен градежът майсторът се разплатил с хората си и за него не останали средства. Това наложило наново да се събират пари, за да могат да се разплатят и с него.

Когато започнахме възстановяването всичко беше рухнало -покривът, вътрешната мазилка, дървенията се нуждаеше от подмяна и ремонт, имаше нужда от прозорци, измазване, шпакловки, външно фугиране“, разказва инж. Петров.

Започват да търсят спонсори. До този момент с най-солиден финансов ресурс е помогнал бизнесменът Николай Георгиев, родом от селото. Досега той е дал над 40 000лв. За събирането на средства се използват и социалните мрежи. Преди два месеца правят видеоклип и го пускат във Фейсбук. Чрез тази кампания са набрани близо 1300 лв. Дарения пристигат чак от  Велинград и Пловдив.
Със средства помагат физически лица, неправителствени организации, фирми, институции.  С ресурс участва и Сливенската митрополия, а последното дарение е от Карнобат.
„Капка по капка вир става“, се казва в народната поговорка, която е в пълна сила в случая. Църковното настоятелство на храма е изключително благодарно на всеки малък жест, на всеки лев, дарен от сърце за каузата.
Масивна и величествена е сградата на църквата. Съградена е от 95 сантиметрови зидове, 22м. на 11м. е основата, а височината до тавана е към 10м. Ремонтът започва с покрива, защото той е най-важен и продължава вътре в сградата. Последното нещо, което е направено е плочникът отпред и са фугирани каменните зидове. Всичко, което е извършено, като ремонти дейности в храма, е съобразено с автентичната архитектура, както е било, така е направено.
Въпреки огромното желание от страна на църковното настоятелство и хората в селото възстановяването на Божия дом върви бавно.
За една година нашите предци са построили сградата, а ние вече седем години не можем да я възстановим“, разсъждава Минчо Петров. Споделя, че най-сериозната работа е приключила и сега остава да се намерят около 8000лв. за обзавеждането.
Много са се надявали, че ще успеят да отворят църквата за Архангелов ден, сега през ноември, но не са им стигнали силите. Сега са си поставили за цел това да се случи догодина – дай Боже напролет или най-късно на есен.
Решили са да набавят основното от необходимата богослужебната посуда. За да се върне изцяло блясъкът и обликът на храма ще са нужни много средства, необходими за реставрирането на запазените икони, за стенописи, за външна мозайка с лика на светеца над старата дървена врата на входа, озеленяване и др. Настоятелството има подготвен проект за обзавеждане и иконопис, на стойност 50 000лв., с който са кандидатствали за европейско финансиране. На този етап обаче все още няма резултат.
А иначе църквата „Св. Архангел Михаил“ е била действаща до 1953г., когато е последното богослужение. По стечение на обстоятелствата майката и бащата на основния спомоществовател – Николай Георгиев – са се венчали последно.

В църквата е имало 32 икони, от които са запазени 18. Те се съхраняват в карнобатския храм.  Преди да се върнат по старите си места те ще бъдат само почистени, защото за реставрацията им е нужен сериозен ресурс.

От старата църковна посуда са запазени много малко неща, сред които са двете стойки за свещниците от дялан камък. Съхранена е и тежката каменна плоча, служеща за основен олтар. Върху нея са изписани имена, за които се предполага, че са на съградилите Божия храм.

А той, освен отвън, изглежда величествено и от вътре. Разбира се към момента липсват църковната посуда, стенописите и иконите. За тях  са нужни още средства, за чиито набавяне може да помогне всеки, които има желание и възможност.

Банкова сметка: BIC код STSABGSF
IBAN BG57 STSA 9300 0009 1338 45
към банка „ДСК“, клон Карнобат

Тел.: за връзка: 0889 395 055 или
0882 808 486 – инж. Минчо Петров